Auto Achtergrond ourhistory Banden

Er was eens... BFGoodrich

Ja, woestijnstof, zand en modder zijn dagelijkse kost bij offroad rally's. Maar wat u misschien niet weet, is dat BFGoodrich banden hebben bijgedragen aan heel andere gebeurtenissen dan alleen overwinningen in de autosport. Wij vertellen graag over onze spannende geschiedenis en alle sappige anekdotes.

Hoe is het allemaal begonnen?

benjamin goodrich

In 1870 richtte Dr. Benjamin Franklin Goodrich een rubberfabriek op in Akron in de staat Ohio in de Verenigde Staten.

De fabriek maakte eerst alleen fietsbanden, daarna autobanden die de snelheid en de belasting van de zich ontwikkelende auto aankonden. Dit bracht Charles Goodrich, de zoon van Benjamin Franklin, ertoe het allereerste onderzoekscentrum voor banden in de Verenigde Staten op te richten.

BFGoodrich ontdekte als gauw nog een manier om mobiliteit te verbeteren, namelijk door zich op de snel groeiende luchtvaartindustrie te richten. Hierdoor kon het op uitdagingen gerichte merk de grenzen op nieuwe manieren verleggen:

- Het merk was betrokken bij het snelheidsrecord van 75 km/u dat in 1909 tijdens de eerste internationale luchtrace in Reims, Frankrijk, werd gevestigd met een vliegtuig van de Curtiss Aeroplane Corporation.

- De jaren 1920 boden de kans om een uitdaging aan te gaan die ooit ondenkbaar werd geacht. In 1927 leverde BFGoodrich de banden voor de Spirit of St. Louis, waarmee Charles Lindbergh de allereerste non-stop transatlantische vlucht maakte.

-In onze geschiedenis hebben we nooit een uitdaging afgeslagen. En dat zullen we ook nooit doen. Hieronder volgt een glimp van enkele van de opmerkelijke uitdagingen die BFGoodrich is aangegaan en heeft overwonnen in haar rijke geschiedenis.

chronologicaltimeline challenge responsive nl

Onze geschiedenis heeft ook een rol gespeeld in de bioscoop

"Bullitt" - San Francisco, 1968

Steve McQueen, gevolgd door de camera's van de regisseur, stapt in een groene Ford Mustang. Hij laat de motor van de auto even flink draaien en zet een wilde achtervolging in die de bioscoopschermen in vuur en vlam zetten.

Piepende banden, bumper aan bumper achtervolgingen en auto's die door de lucht zweven in de hellende straten van San Francisco... Deze cultscènes uit de film "Bullitt" zorgden ervoor dat duizenden kijkers zich aan hun stoel vastklampten alsof ze naast Steve McQueen in de Mustang zaten.

De banden die werden gebruikt voor deze actiescène? BFGoodrich!

Batman en andere beroemde autostunts

Als u een Batman fan bent, zal het u misschien verbazen dat de Batmobiel in de allereerste verfilming van de superheld (1939) reed op BFGoodrich banden. De Penguin kan maar beter uitkijken!

BFGoodrich banden werden ook gekozen voor de spannende auto-achtervolgingen van Burt Reynolds in zijn Pontiac Firebird in "Smokey and the Bandit" (1977), evenals voor de mythische General Lee in de serie "The Dukes of Hazzard" (uit 1979) waarvan de adembenemende stunts een blijvende indruk maakten op het tv scherm.

Wij zijn er trots op dat zelfs in films onze banden voor de meest veeleisende stunts zijn gekozen.

Onze geschiedenis heeft indruk gemaakt op... de Geschiedenis

1310794 charles lindbergh

Charles Lindbergh

Wist u dat onze banden, voordat ze in de bioscoop op auto's werden gemonteerd, een rol hebben gespeeld in enkele historische gebeurtenissen?

In 1903 maakte Horatio Nelson Jackson de eerste oversteek van kust tot kust in een voertuig over het continent van de Verenigde Staten. Raad eens welke banden er op zijn Winton-personenwagen waren gemonteerd? Precies! BFGoodrich banden.

In 1927 werd de eerste  transatlantische vlucht ooit solo en zonder tussenstop gemaakt door Charles Lindbergh. De banden die op het vliegtuig waren gemonteerd om een succesvolle start en landing te garanderen waren ook BFGoodrich banden.

Zowel in het stof van de weg als in de turbulentie van de lucht brachten deze pioniers het publiek in vervoering, zorgden ze voor tranen van ontroering en braken ze een nieuw record dat destijds ondenkbaar leek.

Wij zijn er trots op aan deze avonturen te hebben bijgedragen door de hoogwaardige, veilige en efficiënte banden te leveren waarop deze helden konden vertrouwen.

Onze geschiedenis wordt gekenmerkt door overwinningen

Naast deze historische successen zijn we ook veel uitdagingen in de autosport aangegaan. We begonnen als de eerste bandenfabrikant die opeenvolgende prijzen won bij de Indianapolis 500.

Al snel kregen we een passie voor de wat modderigere kant van de autosport en bouwden we een respectabele offroad reputatie op. Van de woestijnen van Baja tot de badlands van Dakar, BFGoodrich heeft alles gezien en gewonnen. 

1913 indianapolis 500

Indianapolis 500 , 1913

moser g 240185

Moser G 240185

De zware omstandigheden tijdens on- en offroad wedstrijden door de jaren heen, hebben ons belangrijke lessen geleerd over hoe banden presteren. Onze technici hebben deze ervaringen weer toegepast in alle producten in alle segmenten.

Nog steeds dominant in modder en stof

Als je erover nadenkt is het wel logisch dat de bandenfabrikant die de all terrain categorie heeft ontwikkeld, nog steeds domineert op zand en modder.

Sinds onze eerste Baja 1000-overwinning in 1972 hebben we meer dan 200 offroad kampioenschappen behaald. Inclusief 21 opeenvolgende Baja 1000-titels tussen 1986 en 2007, waardoor BFGoodrich de maatstaf voor woestijnraces in Noord-Amerika is geworden.

Auto Hoofdartikel history Banden

Maar zoals elke grote deelnemer, was BFGoodrich rusteloos en wilde het merk zien wat de wereld nog meer te bieden had.

2006 werd een keerpunt in onze wereldwijde faam. BFGoodrich deed toen namelijk mee aan het Wereldkampioenschap Rally (WRC) en hielp Sébastien Loeb om vijf jaar op rij de titel te bemachtigen en de Citroën- en Ford-teams om kampioen te worden als autofabrikant.

Tijdens onze korte periode van deelname aan het WRC (2006-2010), wonnen we alles wat er te winnen viel voor zowel rijders als fabrikanten. Het merk deed ook mee aan het IRC in 2007 en won in dat eerste jaar met Peugeot.

BFGoodrich bouwde dit succes verder uit en won prijzen in de FIA Cross Country Rally World Cup en Dakar. Met acht Dakar-overwinningen in het midden van de jaren 2000, keerde BFGoodrich in 2016 terug naar waar het merk gebleven was, door Team Peugeot naar de overwinning te stuwen.

etape8 dakar2021 691 cropped

De aanwezigheid van het merk is nog steeds voelbaar bij veel lokale wedstrijden, vooral in Noord-Amerika waar de kwaliteit van BFGoodrich banden uitblinkt op een breed scala aan ondergronden, waaronder stof, zand, rotsen en asfalt, een bewijs van de ongelooflijke veelzijdigheid van BFGoodrich producten.

Onze uitgebreide aanwezigheid in de competitiewereld is mogelijk gemaakt door een aantal belangrijke partnerschappen. 

Wat dreef ons om al deze uitdagingen aan te gaan en te slagen?

Passie. Enthousiasme. De spanning van het avontuur. De opwinding van de overwinning. En het verlangen om de grenzen te verleggen van wat mogelijk is, zoals we altijd hebben gedaan. Dit heeft ons ertoe aangezet te innoveren en onze prestaties te verbeteren door slimme nieuwe technologieën te introduceren.

De belangrijkste vernieuwingen die wij hebben doorgevoerd

Het als eerste over de finishlijn komen is echter niet onze enige drijfveer, zoals u kunt zien aan enkele van de belangrijkste innovaties die we hebben geïntroduceerd:

- Eerste binnenbandloze band voor Amerikaanse auto's (1947)
- Eerste radiaalband op de Amerikaanse markt (1965)
- Eerste 'run-flat' band (1967)
- Eerste terreinband (1976)
- Eerste lijn banden voor zware vrachtwagens/commerciële toepassingen (1996)

In de volgende video wordt 150 jaar BFGoodrich banden gevierd.

Celebrating 150 Years of Building | BFGoodrich® Tires

Gebouwd voor autoliefhebbers, door autoliefhebbers

Als u autoliefhebber bent, passen wij goed bij elkaar. Omdat wij dat ook zijn! Wij leggen ons hart in ons werk omdat het onze passie is die onze ambities aanstuurt en ons motiveert om uw dromen waar te maken.

Onze belofte is om steeds verder te gaan door de grenzen van innovatie te verleggen, door steeds meer wedstrijden te winnen, door sterke emoties en adrenalinestoten op te wekken. Ons doel is om te voorzien in de behoefte aan avontuur van onbevreesde bestuurders en om geschiedenis te blijven schrijven met onze banden

Wij staan schouder aan schouder met onze klanten op vele evenementen over de hele wereld. Van vakbeurzen tot kleine lokale wedstrijden. Zowel on- als offroad bieden wij ongeëvenaarde mogelijkheden met banden die zijn ontworpen om te presteren onder moeilijke en extreme omstandigheden.

Zowel bij wedstrijden als in het dagelijkse leven is er geen enkele twijfel over onze prestaties, op, naast en boven de weg.

En u? Bent u klaar om de spanning van het avontuur achter het stuur van uw voertuig te ervaren?

fresh 020521 getsomephoto 020828 1
De browser die u gebruikt, wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website