Auto Achtergrond ourhistory Banden

Waar prestatie en passie samenkomen

DE GESCHIEDENIS VAN BFGOODRICH 

Als producent van hoogwaardige performance banden, kunnen wij bij BFGoodrich met trots zeggen dat we ons vanaf het begin hebben laten leiden door passie en prestaties. Dankzij onze race-successen in het verleden - van de Baja-woestijnen tot de 24 uur van Le Mans - kan uw voertuig nu op elk moment elke uitdaging aan.

De zware omstandigheden tijdens on- en offroad races door de jaren heen, hebben ons belangrijke lessen geleerd over hoe banden presteren. Onze technici hebben deze ervaringen weer toegepast in alle producten in alle segmenten. Hoe u ook rijdt, u kunt ervan op aan dat onze banden het aankunnen.

Celebrating 150 Years of Building | BFGoodrich® Tires

WAAR HET ALLEMAAL BEGON

In 1870 opende Dr. Benjamin Franklin Goodrich zijn eerste bandenfabriek in Noord-Amerika, in Akron, Ohio. En toen al, vormden prestaties een integraal onderdeel van het DNA van het merk. Daarom richtte de zoon van Benjamin, Charles Cross Goodrich, het allereerste bandenonderzoekscentrum in de Verenigde Staten op. Hierdoor onderscheidde BFGoodrich zich al in 1903 van de concurrentie, toen het bedrijf de banden leverde voor de Winton Touring Car, de eerste auto die het hele Noord-Amerikaanse continent van oost naar west doorkruiste.

BFGoodrich ontdekte al snel nog een manier om mobiliteit te verbeteren, namelijk door zich op de snel groeiende luchtvaartindustrie te richten. Hierdoor kon het bedrijf, dat wel van een uitdaging hield, op nieuwe manieren zijn grenzen verleggen. Het merk was betrokken bij het snelheidsrecord van 75 km/u dat werd gevestigd in 1909, tijdens de eerste internationale vliegrace die werd gehouden in Reims, met een vliegtuig van Curtiss Aeroplane Corporation.

De jaren '20 bood een uitdaging die daarvoor nog ondenkbaar had geleken. In 1927 leverde BFGoodrich de banden voor de Spirit of St. Louis, waarmee Charles Lindbergh de allereerste non-stop trans-Atlantische vlucht maakte.

 

WIJ GAVEN NOOIT OP ALS WE VOOR EEN UITDAGING STONDEN.

En dat zullen we ook nooit doen. Hieronder krijgt u een beeld van een aantal bijzondere uitdagingen die BFGoodrich in zijn rijke historie heeft aangenomen.

 • 1903: De eerste auto die de hele Verenigde Staten doorkruist is uitgerust met BFGoodrich® banden.
 • 1914 en 1915: BFGoodrich wordt de eerste bandenfabrikant die de Indianapolis 500 twee jaar achter elkaar wint.
 • 1927: Vliegenier Charles Lindbergh maakt de allereerste non-stop trans-Atlantische vlucht in een vliegtuig met BFGoodrich® banden.
 • 1977: De Radial, All Terrain T/A® band van BFGoodrich® is onoverwinnelijk in de SCORE Baja 500 en de SCORE Baja 1000.
 • 1981: De Columbia spaceshuttle wordt uitgerust met BFGoodrich® banden.
 • 1984: BFGoodrich® banden en Mazda racen naar de overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans in de C2 klasse.
 • 2002 - 2007: BFGoodrich wint de Dakar Rally zes jaar achter elkaar.
 • 2006 - 2011: BFGoodrich wint vijf keer achter elkaar de World Rally Cross kampioenschappen.
 • 2017: De terugkeer van BFGoodrich in de Dakar Rally wordt gevierd met een overwinning. en voertuigen zoals die van u.

 

BELANGRIJKE INNOVATIES

Het als eerste over de finishlijn komen is echter niet onze enige drijfveer. BFGoodrich wil innovatief zijn in de hele branche, in alle bandensegmenten.

 • 1947: Eerste tubeless band voor Amerikaanse auto's.
 • 1965: Eerste radiaalband op de Amerikaanse markt: de Lifesaver.
 • 1967: Eerste ‘run-flat’ band.
 • 1972: Lancering van radiaal-tourbanden in Noord-Amerika, terwijl andere fabrikanten diagonaalbanden blijven ontwikkelen.
 • 1976: De allereerste all terrain band ter wereld.
 • 1996: Introductie van de eerste serie commerciële/zware truck banden. 
 • 1999: Introductie van de eerste band met kleur: De Scorcher T/A.
 • 2002: Lancering van ‘s werelds eerste 24-inch 4X4.
 • 2016: Herdenking van 40 jaar SCORE BAJA Racing en de veertigste verjaardag van de radiale terreinband.

We zijn trots op ons verleden maar richten ons op de toekomst. Houd BFGoodrich in de gaten voor updates van consumenten- en commerciële producten, evenementen en communities, terwijl wij op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen, waar ook ter wereld.

BFGOODRICH VS. DE CONCURRENTIE

Dat we de eerste bandenfabrikant zijn die opeenvolgende titels van de Indianapolis 500 wint, is nog maar het begin voor ons iconische prestatiegerichte merk. Al snel krijgt ons merk ook een passie voor de wat modderigere kant van racen en bouwt het een respectabele offroad-reputatie op. Van de Baja-woestijnen tot de duinen van Dakar, BFGoodrich heeft ze allemaal gezien èn gewonnen.

Als je erover nadenkt is het wel logisch dat de bandenfabrikant die de all terrain categorie heeft ontwikkeld, nog steeds domineert op zand en modder. Sinds de eerste Baja 1000 overwinning in 1972, grossierde BFGoodrich in maar liefst 200 offroad-kampioenschappen. Waaronder een serie van 21 opeenvolgende Baja 1000 titels tussen 1986 en 2007 - waarmee BFGoodrich de benchmark werd voor woestijnraces in Noord-Amerika.

Maar zoals elke grote speler, werd ook BFGoodrich onrustig en wilde het zien wat de wereld verder te bieden had. 2006 werd een keerpunt in hun wereldwijde faam. BFGoodrich deed toen namelijk mee aan de World Rally Championship (WRC) en hielp Sébastien Loeb om vijf jaar op rij de titel te bemachtigen, en de Citroën en Ford teams om kampioen te worden als autofabrikant. Tijdens de korte periode van deelname aan het WRC (2006-2010), won BFGoodrich alles wat er te winnen viel voor zowel coureurs als fabrikanten. Het merk deed ook mee aan de IRC in 2007 en won in dat eerste jaar met Peugeot.

BFGoodrich zette dit succes voort door titels te winnen in de FIA Cross Country Rally World Cup en Dakar. Met acht Dakar-overwinningen halverwege de jaren 2000-2010 keerde BFGoodrich in 2016 terug, om weer verder te gaan waar ze gebleven waren, en het Peugeot Team aan de overwinning te helpen.

De aanwezigheid van het merk is nog steeds merkbaar bij vele lokale races, vooral in Noord-Amerika waar de kwaliteit van de BFGoodrich banden uitblinkt op verschillende terreinen, zoals modder, zand, steen en asfalt. Dit bewijst maar weer hoe ongelooflijk veelzijdig BFGoodrich producten zijn.

Auto Hoofdartikel history Banden

DE MISSIE VAN BFGOODRICH

ONZE WAARDEN HEBBEN DE TAND DES TIJDS DOORSTAAN.

Of we nu op de weg rijden, terreinrijden of vracht vervoeren - wij zijn niet het soort chauffeurs dat lekker achterover leunt en toekijkt. Wij zijn de aanpakkers, die het heft in eigen hand nemen en actief naar mogelijkheden zoeken om onszelf te bewijzen. En we gaan door tot de klus geklaard is. Wij geven nooit op.

Ons merk is gemaakt voor en door liefhebbers en daarom beloven wij altijd het volgende:

PERSOONLIJKE ERVARINGEN

Wij staan schouder aan schouder met onze klanten op vele evenementen over de hele wereld. Van grote beurzen tot kleine evenementen - als u een race of community weet waar wij deel van moeten uitmaken, laat het ons dan weten.

EXTREME MOGELIJKHEDEN

Zowel on- als offroad bieden wij ongeëvenaarde mogelijkheden met banden die zijn ontworpen om te presteren onder moeilijke en extreme omstandigheden.

AANGETOONDE BETROUWBAARHEID

Zowel bij wedstrijden als in het dagelijkse leven is er geen enkele twijfel over onze prestaties, op, over en naast de weg. 

DOELBEWUST ONTWERP

Of het nu om prestaties of uiterlijk gaat, elk ontwerp is met een doel ontworpen.

De browser die u gebruikt, wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website