header bfg

EU-bandenetiket​: Hoe moet u het lezen?

U hebt misschien gemerkt dat elke nieuwe autoband (personenauto's, 4x4, SUV en lichte vrachtwagens) een indelingsetiket heeft.
Dit Europees bandenetiket maakt deel uit van een verordening die de Europese Commissie op 1 november 2012 heeft ingevoerd en die vooral tot doel heeft de uitstoot van broeikasgassen door het wegvervoer te verminderen.

Wist u dat deze verordening per 1 mei 2021 is aangescherpt?

Het bandenetiket is gewijzigd. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de eindgebruikers, aangezien het nieuwe etiket duidelijker informatie geeft over veiligheid (grip op nat wegdek) en milieu (brandstofrendement en rolgeluidemissie).
De onderstaande gids voor EU-bandenetiketten zal u helpen deze veranderingen te begrijpen, zodat u de beste band voor uw gebruik kunt kiezen.
 

Gids voor EU-bandenetiketten

Een Europees bandenetiket is gemakkelijk te begrijpen. Elke parameter wordt weergegeven door een symbool en een indelingsschaal die op 1 mei 2021 zijn gewijzigd:

new label bfg

NIEUW EUROPEES BANDENETIKET

1 en 2 - De symbolen 'brandstofefficiëntie' en 'remmen op nat wegdek' delen de banden in tussen A en E (A is de meest efficiënte band en E de minst efficiënte). 

3 – Het symbool 'rolgeluidemissies' wordt in decibels (db) geëvalueerd en heeft 3 schalen (A, B, C).

4 - De symbolen '3PMSF' en/of 'grip op ijs' kunnen naast het symbool 'rolgeluidemissies' verschijnen wanneer een band in aanmerking komt.

5Er is ook een QR-code om te scannen. Hij is rechtstreeks gekoppeld met de Europese databank (EPREL) en geeft u alle informatie over het etiket van de band en het productinformatieblad.

6Merknaam van de bandenfabrikant, referentie van de bandidentificatie, bandafmeting, bandenklasse.

Indicator voor de efficiëntie van banden

Het doel van dit Europese etiket is transparante informatie te verstrekken over de prestaties van een band. Het is gebaseerd op 3 hoofdcriteria (gemeten op nieuwe banden):

De positie van een band op deze drie schalen geeft u feitelijke informatie over zijn energie-, veiligheids- en geluidsprestaties. Hiermee kunt u een zo verstandig mogelijke vergelijking maken voordat u uw band koopt.

Een goed beoordeelde band zal u helpen uw brandstofverbruik te verbeteren, geld te besparen en tegelijk een hoog veiligheids- en comfortniveau te garanderen.

Waarom deze ontwikkeling?

Deze etiketten stellen u als consument in staat een weloverwogen beslissing te nemen bij de aankoop van banden. Een van de belangrijkste voordelen ervan is ook de aandacht te vestigen op brandstofbesparende banden die de milieu-efficiëntie van het wegvervoer kunnen helpen verbeteren.

Indicatoren van het bandenetiket uitgelegd

pompe reduced 50

Brandstofefficiëntie van banden

Deze categorie vertegenwoordigt de bijdrage van de band aan brandstofefficiëntie en broeikasgasemissie.

Hoe werkt het?
Banden zijn, vooral door hun rolweerstand (de energie die een band nodig heeft om te blijven rollen), verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het brandstofverbruik van een voertuig.
Door een band met een lage rolweerstand te kiezen kunt u uw brandstofverbruik en dus ook uw CO2-uitstoot merkbaar verminderen.

Hoe wordt het gemeten?
Deze rolweerstand wordt gemeten op een simulatiemachine.

Wat is het verschil tussen een band van klasse A en een band van klasse E?

172 € (1)  

aan gemiddelde brandstofbesparing.

gain fuel efficiency

Efficiëntie van grip op nat wegdek

Het rechterdeel van het etiket geeft de prestaties van de band bij het remmen op een nat wegdek weer.​

Hoe werkt het?
Omdat de band het enige contactpunt met de weg is, speelt hij een belangrijke rol in de veiligheid.
Zijn doel is om in alle omstandigheden (weer en ondergrond) grip op de weg te hebben.

Hoe wordt het gemeten?
De metingen worden uitgevoerd op een voertuig, volgens specifieke omstandigheden die in de Europese verordening zijn vastgelegd (snelheid, soort circuit, waterdiepte, temperatuur...)
Het cijfer wordt bepaald door de prestaties van de geteste band te vergelijken met een testband.

Wat is het verschil tussen een band van klasse A en een band van klasse D?

pluie reduced 50
mtg etiq illus retouche

9 m(2)  

is het gemiddelde verschil in remafstand voor een voertuig dat 80 km/h rijdt en is uitgerust met banden van klasse A in vergelijking met banden van klasse D.

bruit reduced 50 v2

Extern afolgeluids niveau van de band

Hoe werkt het?
Het afrolgeluid van banden, veroorzaakt door het wegverkeer, is een ernstige vervuiling.
Dit beoordelingscriterium geeft de afrolgeluidemissie van de band aan (in decibel), buiten het voertuig (niet het geluid dat u in uw voertuig hoort).
De letters A, B of C vervangen de 3 golven (3 golven = C).
Bij een constante snelheid van 80 km/u is het door de band voortgebrachte geluid is in het algemeen luider dan dat van de motor. Dit geluid kan ook variëren naar gelang van het wegdek en het soort banden dat u hebt.

Een band van klasse A produceert HALF ZOVEEL GELUID als een band van klasse B (3)

mtg etiq illus 03 hd f39 noise

3 Peaks Mountain Snow Flake (3PMSF)

neige

Hoe werkt het?
Dit symbool staat voor banden die echte winterprestaties garanderen: ze zijn ontworpen voor gebruik in de sneeuw en ze vodoen aan alle eisen die aan de testmethode zijn vastgesteld (4).

30m(5) 

is de vermindering van de remafstand voor een voertuig met winterbanden dat tegen 50 km/u over besneeuwde wegen rijdt, vergeleken met een zomerband(5).

Symbool voor grip op ijs

picto 2 613x202px

Hoe werkt het?
Een goede grip op gladde wegen is van cruciaal belang voor de veiligheid.
Het nieuwe pictogram 'grip op ijs' is gemaakt voor banden met een kortere remweg op ijs. Deze banden zijn ontworpen voor wegdek bedekt met compacte sneeuw en ijs. Ze mogen alleen worden gebruikt in barre weersomstandigheden (zoals in Scandinavische landen).
Ze mogen niet worden gebruikt in minder strenge weersomstandigheden (hogere temperaturen of natte omstandigheden), omdat hun prestaties dan minder dan optimaal kunnen zijn (vooral wat betreft rijgedrag, slijtage en grip op nat wegdek).

Nog meer verkeersveiligheid en brandstofefficiëntie

Het is belangrijk om te beseffen dat brandstofverbruik en verkeersveiligheid ook verband houden met rijgedrag:

  • Milieuvriendelijk rijden is er een van en kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen.
  • De bandenspanning moet correct zijn en regelmatig worden gecontroleerd om een optimaal brandstofverbruik en een optimale grip op een nat wegdek te garanderen.
  • De remafstanden moeten altijd in acht worden genomen.


Zoals eerder gezegd is de nieuwe EU-bandenetikettering een belangrijk initiatief dat bestuurders in staat stelt beter te begrijpen welke reële gevolgen de prestaties van banden kunnen hebben voor hun leven en voor de samenleving in haar geheel. Het dekt echter niet alle door de consumenten gestelde eisen, noch alle toepassingen.

Wettelijke vermeldingen

(1) Gebaseerd op een besparing van 150 liter brandstof over een afstand van 40.000 km tegen € 1,15 per liter (gewogen gemiddelde). Het effect kan veranderen, afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden. Prestaties gemeten volgens de testmethode die is vastgelegd in reglement VN ECE R117.
(2) Remprestaties van 80 km/u tot 20 km/u, gemeten volgens de testmethode van reglement VN ECE R117.
(3) Het geluid wordt gemeten bij een voertuig dat met uitgeschakelde motor 80 km/u rijdt, en wordt gemeten volgens de testmethode van reglement VN ECE R117.
(4) Remefficiëntietest onder winterse omstandigheden volgens de ETRTO-methode (European Tyre and Rim Technical Organisation).
(5) Gemiddeld verschil in remafstand van een winterband in vergelijking met een zomerband. Remweg op een besneeuwd oppervlak van 50 tot 0 km/u. TÜV SÜD 2013-tests, op 205/55 R16, uitgevoerd bij -5°C.
(6) Remprestaties op ijs van 20 km/u tot 5 km/u, gemeten volgens de testmethode van ISO-norm 19447.

De browser die u gebruikt, wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website