Auto Achtergrond km3 jeep big rock Banden

Bandenspanning

Welke bandenspanning bij welke On & Offroad situatie

TE HARDE BANDEN (OVERSPANNING)

Te veel lucht in de band, waardoor er voortijdige slijtage optreedt in het midden van het loopvlak.

LUCHTDRUK

De hoeveelheid lucht in de band die naar buiten drukt op elke vierkante centimeter van de band. Deze wordt uitgedrukt in bar, psi (pounds per square inch) of kilopascal (kPa), de SI-eenheid voor druk.


LUCHTDICHT SYNTHETISCH RUBBER.

Materiaal dat wordt gemaakt met zo goed als ondoordringbaar butylrubber. Vervangt de binnenband in moderne, binnenbandloze banden. Controleer maandelijks uw luchtdruk want na verloop van tijd kan er wat lucht ontsnappen.

 

BANDENSPANNING IN KOUDE TOESTAND

De hoeveelheid luchtdruk in een band, gemeten in bar, psi of kPa, voordat een band is warm geworden door het rijden.

 

OPPOMPEN

Het toevoegen van lucht aan een band.

 

KILOPASCAL (kPa)

De SI-eenheid voor druk. 1 psi is gelijk aan 6,9 kPa of 0,01 bar

 

MAXIMALE BANDENSPANNING

De maximale luchtdruk tot waarmee een koude band kan worden opgepompt; dit is te vinden op de zijwand van de band.

PSI

Afkorting voor pounds per square inch, dat in de autobranche gebruikt wordt om de druk in de band te meten. 

TE ZACHTE BANDEN (ONDERSPANNING)

Banden kunnen beschadigen als er onvoldoende luchtdruk is om het gewicht van de auto plus de inzittenden en extra belading te dragen; ze worden dan van binnen zo warm dat bestanddelen slecht worden.

Voor de bandenspanning en een lange levensduur van offroad banden, is het belangrijk om twee dingen te onthouden:​​​​​​​

  1. hitte (veroorzaakt door overmatige vervorming/overbelasting) is de grootste vijand van een band
  2. De lucht in de band draagt de lading, niet de band zelf

Om te voorkomen dat de band door overmatige vervorming extreem heet wordt, dient er voldoende luchtdruk in de band te zijn om de lading dragen.

Meestal kan uw voertuig offroad met dezelfde bandenspanning rijden als op verharde wegen. Echter, bij weinig tractie (zoals op zand), kan het handig zijn om de bandenspanning wat te verlagen voor een betere grip. Het verlagen van de luchtdruk voor een betere ‘floatation’ werkt alleen als de band voldoende draagvermogen houdt.

Houd er rekening mee dat bandenspanning, snelheid en belasting allemaal met elkaar verband houden. Wilt u de bandenspanning verlagen, en dezelfde belasting aanhouden, dan moet u de snelheid verlagen. Als u wel de bandenspanning verlaagt maar niet de belasting of de snelheid verlaagt, ontstaat er overmatige warmteontwikkeling in de band.

Offroad kan een bandenspanning van minder dan 1,4 bar worden gebruikt mits de snelheid wordt verlaagd naar 25 km/u of minder, zolang de band voldoende draagvermogen heeft.

Vergeet niet de banden weer op de juiste spanning te brengen zodra u weer op verharde wegen rijdt. Met te zachte banden over de snelweg rijden kan ernstige gevolgen hebben voor de bestuurbaarheid van het voertuig en kan een klapband veroorzaken.

*Let op: ons technische advies is slechts een aanbeveling op basis van de door u verstrekte informatie. BFGoodrich is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor eventuele gevolgschade naar aanleiding van ons technische advies.

WELKE BANDENSPANNING MOET IK AANHOUDEN?

De voertuigfabrikant kiest de maat en het type banden voor hun auto's. Zij voeren de nodige tests uit om te bepalen welke bandenspanning optimaal werkt. Deze gegevens zijn terug te vinden op het etiket (aan de binnenzijde van het bestuurdersportier) en in de gebruikershandleiding van de auto. Hebben uw banden dezelfde maat als de originele banden, hanteer dan de aangegeven spanningen op etiket.

Als de maat van de banden afwijkt van de aangegeven maat op het etiket, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde geautoriseerde BFGoodrich-dealer en vraag advies over de bandenspanning.

De browser die u gebruikt, wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website