Auto Achtergrond km3 toyota rim Banden

Zijwand van de band & Bandenmaat

Hoe lees je de zijwand van je banden

HOOGTE-BREEDTEVERHOUDING
De verhouding tussen de hoogte van een zijwand van een band en de breedte van de bandsectie.

DOT-MARKERINGEN
Een code (bandidentificatienummers) op de zijwand van de band die aangeeft dat de band voldoet aan de Amerikaanse veiligheidsnormen van het ‘Department of Transportation’ (DOT) voor motorvoertuigen. De DOT wordt gevolgd door tien, elf of twaalf letters en/of cijfers die staan voor de fabriekslocatie, bandenmaat en code van de producent, plus de week en het jaar waarin de band geproduceerd werd.

DRAAGVERMOGEN
Geeft aan tot welk gewicht een band gecertificeerd is om een last te dragen, bij een optimale bandenspanning.

BELASTINGSINDEX
Een toegewezen getal, tussen 0 en 279 dat overeenkomt met het draagvermogen van een band.

BUITENDIAMETER
De diameter van de opgepompte band, in onbelaste toestand.

BANDBREEDTE
De afstand tussen de buitenkant van de twee zijwanden, inclusief belettering en designs.

BANDENMAAT
De combinatie van de breedte van de band, het type, de hoogte-breedteverhouding en de velgmaat, die wordt gebruikt om banden van elkaar te onderscheiden.

SNELHEIDSYMBOOL
Dit geeft de maximale veilige snelheid aan waar een band voor is gecertificeerd om mee te rijden onder vastgestelde omstandigheden. De snelheidssymbolen variëren van A (de laagste) t/m Y (de hoogste).

BAND AANDUIDING
Een alfanumerieke code op de zijwand van de band die de bandenmaat beschrijft, inclusief breedte, hoogte-breedteverhouding, velgdiameter, belastingsindex en snelheidssymbool. Aanduidingen kunnen volgens het P-metrische stelsel (VS) of het Europese metrische stelsel zijn. 

BANDENMERK
Dit is het merk of de fabrikant van uw band.

NAAM PROFIELTYPE
De naam van het bandenprofiel is het model of de naam die is gegeven aan een bepaalde band - deze informatie staat meestal achter de naam van de fabrikant op de zijwand.

SLIJTAGE- INDICATOR
Slijtage-indicatoren (Thread Wear Indicators) bevinden zich onderin de hoofdgroeven en zijn gelijkmatig verdeeld over de band. De slijtage-indicatoren, die eruit zien als smalle stripjes van glad rubber over het loopvlak, worden zichtbaar op de band wanneer dat slijtagepunt is bereikt. Wanneer je deze slijtagestrips kunt zien, is de band versleten en is het tijd om de band te vervangen. Vervang banden altijd als de resterende profieldiepte nog maar twee millimeter (2 mm) is. Een eenvoudige manier om dit te controleren is de test met een muntje. Neem een 1 euromunt en zet deze tussen de groeven van uw (zomer)band. Wanneer je het gouden randje kunt zien is de profieldiepte minder dan 3 mm. Bij een winterband doe je dit met een 2 euromunt en mag de zilveren buitenrand niet boven de groef steken.

BANDENTYPE
Dit geeft het type voertuig aan waarvoor de band geschikt is. P staat voor ‘passenger metric’. Andere gebruikte letters zijn LT (Light truck), T voor reserveband (Temporary spare) en ST (voor Special Trailers). Als uw band geen letter heeft, betekent dit dat uw band een ‘Europese maatvoering heeft.

BREEDTE VAN DE BAND
De breedte van de band van zijwand tot zijwand. In dit voorbeeld is de breedte van de band 225 mm.

HOOGTE-BREEDTEVERHOUDING BAND
Deze geeft de hoogte-breedteverhouding aan van de hoogte van de zijwand en de breedte van de band. In dit voorbeeld is de zijwand van de band 55% van de breedte. Hoe lager deze verhouding, hoe korter de hoogte van de zijwand en dus hoe beter het bochtenwerk maar hoe stugger het rijgedrag.

BANDENCONSTRUCTIE
Dit betreft de interne constructie van de band, die radiaal is. Bijna elke band op de weg heeft een radiale constructie, wat betekent dat de koorden van het karkaslagen in de band direct van de ene naar de andere kant van de band lopen (‘radiaal’). Andere gebruikte letters zijn D, voor diagonale constructie, en de B van ‘Belted’ (met gordelconstructie).

HIELDIAMETER
Dit getal (in inches) geeft aan dat de band is ontwikkeld voor een velg met een diameter van bijvoorbeeld 18 inch.

De browser die u gebruikt, wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website