Rijgids: Bandendefinities

Alles wat u altijd al hebt willen weten over het rijden, maar dat u nooit hebt durven vragen…? Nu ja, niet precies, maar hier hebt u al enkele adviezen over de manier waarop u het beste uit uw banden kunt halen en hoe u in alle veiligheid op weg kunt gaan.
Het feit dat u BFGoodrich-banden hebt, is alvast een zeer goed begin, maar de manier waarop u rijdt en de plaatsen waar u rijdt zijn factoren die net zo belangrijk zijn.

Enkele definities

Verslaafd aan het stuurwiel, onvoorwaardelijke fan van 4x4's, liefhebber van mooie auto’s of gewoonweg onbuigzame bestuurder, … u kunt allemaal de nieuwe rijsensaties ontdekken. Een zo groot aantal mensen in alle omstandigheden het plezier van een sportieve, beheerste en compromisloze rijstijl bieden … Dat is de missie die BFGoodrich zichzelf oplegt; enkele definities hieronder verschaffen u de noodzakelijke basis.
 

HET LEXICON VAN DE RIJHANDLEIDING

Reactievermogen

ck1g4hyee02qp0pmluwiobxuv ck1bumgin1p2h0pmqm6clodix quelques definitions reactivite virage a droite full full

ck1g4hlg902q80pmlmqw1oogr ck1buoqw20g1x0pp0zzaotsub quelques definitions reactivite virage a gauche full full

Geeft aan hoe snel en precies de band/het voertuig reageert op stuurbewegingen van de bestuurder. Deze reactie kan de "sportivititeit" van de band definiëren.

VERPLAATSING VAN DE BELASTING

VERPLAATSING VAN DE BELASTING VOORAAN-ACHTERAAN

ck1g4h20l02lq0pmkd77v6r4n ck1buvrx31pe40pmq38ol3aki quelques definitions transfert de charge acceleration full full

Het gaat om de verplaatsing van het gewicht naar de voor- of achterzijde van het voertuig, afhankelijk van het feit of u remt of gas geeft.

Wanneer u versnelt, heeft de voorzijde van uw voertuig de neiging naar boven te komen en de achterzijde de neiging naar beneden te gaan. Dan spreekt men van een verplaatsing van de belasting naar achter. In dit geval draagt de achterzijde het gewicht van het voertuig.

Wanneer u remt, vertoont de voorzijde van uw voertuig de neiging naar beneden te gaan en de achterzijde de neiging naar boven te gaan. Dan spreekt men van een verplaatsing van de belasting naar voren. De voorzijde draagt het volledige gewicht van het voertuig.

ck1g4gc0b02l60pmksuov390f ck1buyr640fqr0pmzmk30u09k quelques definitions transfert de charge freinage full full

ZIJWAARTSE VERPLAATSING VAN HET GEWICHT

Wanneer het voertuig een bocht aansnijdt, wordt het gewicht verplaatst van de wielen aan de binnenkant van de bocht naar de wielen aan de buitenkant van de bocht, als gevolg van de centrifugale of laterale kracht die inwerkt op het voertuig.

OVERSTUUR EN ONDERSTUUR

OVERSTUUR

ck1g4fxdu02pm0pmlqp0989cr ck1bv84fx0gjb0pp04ntey43a quelques definitions survirage full full

Men spreekt van overstuur wanneer de achteras sterker afdrijft dan de vooras. Het voertuig lijkt verder te willen draaien dan wat gevraagd wordt. Uw voertuig vertoont de neiging achterste voren te willen gaan.

ONDERSTUUR

Men spreekt van onderstuur wanneer de vooras sterker afdrijft dan de achteras. Het voertuig lijkt rechtdoor te willen gaan hoewel u de wielen hebt gedraaid. Uw voertuig vertoont de neiging uit de bocht te vliegen.

ck1g4fkx402kv0pmksuo0s11u ck1bvei2p0ggp0pmzvh7ugo28 quelques definitions sous virage full full

4X4-TREKKRACHT

ck1g4f6xc02oy0pmlyrv5wxs1 ck1bvxftu0gsa0pmzqk19vtd1 quelques definitions traction 4x4 full full

De trekkracht bij een 4x4 is te vergelijken met de “grip” op asfalt.Als 4x4-banden een uitstekende trekkracht hebben, zullen ze uitstekende grip hebben op alle soorten ondergrond: asfalt, steentjes, zand, modder, enz.

SLIPHOEK

De sliphoek is het verschil tussen de richting waar een band naartoe wordt gestuurd en de richting waarin het voertuig zich beweegt.

REMKOPPEL

Populaire techniek bij dragster-racers om de snelheid bij vertrek van de startlijn te verbeteren; bestaat uit het gebruiken van de remmen en tezelfdertijd gas te geven, waardoor het aantal omwentelingen per minuut van de motor wordt verhoogd tot op het ogenblik waarop de remmen worden los gelaten.

SLIPPEN

Deze term beschrijft een verlies aan grip in een bocht of wanneer wordt wordt vertrokken vanaf een stilstaande start. De banden glijden in plaats van grip te hebben op het oppervlak van de weg.

De browser die u gebruikt, wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website